Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Det er den tid på årtiet igen

Offentliggjort 08/10-15 af makr (version: 1.23) i Forside, Om siden
Det skete i 2001, det skete i 2007, og nu sker det igen. Hjemmesiden får nyt layout.

Designet fra 2007 til 2015
Designet fra 2007 til 2015
Foto: makr
Jeg fik en mail fra Google i foråret om at min side var nedklassificeret, fordi 100% af siderne var dårligt egnede til mobiler.
Det undrede mig sådan set ikke. Jeg lavede det bagvedliggende CMS og skabelonen et halvt år før den første iPhone, og over et år før jeg kom på Facebook.

Alt i den gamle skabelon var baseret på fixed-width tabeller (900 pixels bredde) og meget lidt var styret med CSS. Det var ca et år før Chrome kom, og så vidt jeg husker brugte jeg IE.

Jeg har ikke just brugt meget tid på siden de sidste 5 år, men principielt mener jeg ikke at man skal lade ting gå offline, så jeg kiggede mig om efter et moderne CMS.

Mit eget CMS er ikke specielt avanceret, men fordi artiklerne handler så meget om projekter i Århus, så understøtter det 2 vigtige ting. Muligheden for at tildele KML-geometrier (fx en polygon eller en linje) til artikler, med det formål at vise det på et Google Map, og muligheden for at aggregere flere artiklers geometrier i et oversigtskort for en kateogri eller temaartikel.

Jeg kiggede på en del forskellige muligheder, primært omkring MediaWiki og Semantic MediaWiki, men i begge tilfælde skulle der en del til for at kunne vise geometrier.
Undervejs fandt jeg også Symphony CMS, som er et rimeligt avanceret CMS baseret på XML og XSLT. Et spændende projekt, men noget tidskrævende, hvis man starter helt forfra på XSLT.

I sidste ende besluttede jeg at rydde op i min egen kode, og lægge et responsivt layout på. Jeg faldt over Skeleton, som er et letvægt CSS-baseret layout, med et responsivt grid, og et meget simpelt grafisk snit.

Responsivt layout med moderne CSS er faktisk forholdsvist let. I 2007 kunne man ramme 95% med simpel HTML designet til 900 pixels bredde, og testet på 2-3 desktopbrowsere. Nu kan man ramme den samme andel med responsivt CMS men på meget forskellige platforme, størrelser. Skeleton virker out of the box på alle mobile browsere, og på alle relevante desktop-browsere fra IE9 og fremefter. Med Respond får man også understøttelse på IE8. Alt før det er håbløst. Man får ikke engang gracefull degradation, der kommer decideret fejl fordi diverse CSS og JS ikke er bagudkompatibelt. Det får være for nu.